Testament aanpassen na echtscheiding!

Na je echtscheiding is het belangrijk om aandacht te schenken aan je testament. In je testament heb je opgesteld wie wat erft na je overlijden. Bekijk goed of je testament na je scheiding nog up-to-date is. Het is niet prettig als je ex-partner straks nog van je erft, terwijl jij dat niet wilt.

Kan mijn ex-partner nog van mij erven?

Ja dat kan! Het kan namelijk zijn dat de ex-partner nog is opgenomen in het bestaande testament en dat dit testament nog werkt na de echtscheiding. Maar ook is het mogelijk dat de ex-partner via jullie gezamenlijke kind nog erft. Dit gaat als volgt. Stel dat je na de echtscheiding komt te overlijden. In de meeste gevallen zijn de kinderen dan erfgenaam. Indien het kind dan komt te overlijden, kan je ex-partner weer erfgenaam van jullie kind zijn en zo toch een deel van je erfenis ontvangen. Dit is meestal niet de bedoeling!

Wie beheert het vermogen van de kinderen dat zij van mij erven?

Als je niets regelt, zal de ex-partner het vermogen dat de kinderen erven gaan beheren. De ex-partner hoeft daarbij geen enkele verantwoording af te leggen. Als het op is, is het op! In een testament kun je hiervoor maatregelen nemen dat de kinderen worden beschermd.

Een executeur benoemen? 

Wanneer je minderjarige kinderen erven als je komt te overlijden, zal hun wettelijke vertegenwoordiger (de ex-partner) de nalatenschap van jou afwikkelen. Je ex-partner moet dan letterlijk je huis door op zoek naar administratie en dergelijk om alles voor de nalatenschap te regelen. Ook dit is iets wat je liever niet wilt. Benoem daarom een ander als executeur. Die zorgt er meteen voor dat de kinderen krijgen waar ze recht op hebben.

Testament aanpassen!

En zo zijn er nog meer aandachtspunten. Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Het is belangrijk dat je testament bij overlijden overeenkomt met jouw wensen. Juist deze wensen kunnen door een echtscheiding flink veranderen.

 

NIEUWS