Experts: ‘Zet speciale agent in tegen vechtscheidingen’

Ouders die zich niet aan de omgangsregeling voor hun kinderen houden, zouden door een speciale agent gewaarschuwd moeten worden. Daarvoor pleit het Landelijk Expertteam Ouderverstoting, dat een rapport heeft aangeboden aan minister Dekker.

De speciale agent zou ouders in een vroeg stadium erop moeten wijzen dat ze zich aan de regeling houden. Als ze dat niet doen, zouden ze sneller hun gezag over de kinderen kunnen verliezen. Dat zegt familierechter Cees van Leuven, voorzitter van het Expertteam, in een interview met Pointer. Volgens Van Leuven heeft ‘het systeem op alle fronten gefaald’.

In het uiterste geval zouden er volgens het Expertteam zwaardere sancties moeten volgen, zoals een boete of zelfs celstraf.

Ouderverstoting onvoldoende aangepakt

Volgens het Expertteam wordt ‘ouderverstoting’, waarbij een ouder het contact met het kind na scheiding verliest, door hulpverleners onvoldoende herkend. Ook werken er vaak meerdere professionals langs elkaar heen en wordt ouderverstoting onvoldoende aangepakt.

“Er moet veel meer regie komen aan het begin van een complexe scheiding. Als er sprake is van contactverlies moet er gelijk een rood lampje gaan branden”, zegt Van Leuven tegen Pointer.

(bron: rtlnieuws.nl)

NIEUWS