Hypotheek bij scheiding. Hoe werkt dat?

De hypotheek na scheiding is een belangrijke maar ingewikkelde zaak bij een echtscheiding. Van welke hypotheek maakt jullie gebruik? Zitten er levensverzekeringen of beleggingsrekeningen aan de hypotheek gekoppeld?

Hypotheek en de eigen woning

Als je samen een huis op naam hebt of je bent in gemeenschap van goederen getrouwd, dan ben je beide voor de helft eigenaar van de woning. Je hebt dan ieder een eigen eigenwoning schuld voor de helft van jullie hypothecaire geldlening. Je eigenwoning schuld kun je niet overdragen aan je ex-partner.

Hypotheek en uitkopen

Als je gaat scheiden en een van jullie beiden wil het huis overnemen, dan zul je ook de helft van het huis van de andere partner moeten kopen. Je hebt hiervoor meestal een nieuwe lening nodig. Als je al een hypotheek hebt, gelden de oude hypotheekregels alleen voor jouw oorspronkelijke helft van de hypotheek. Voor het deel van de hypotheek dat je overneemt, krijg je te maken met nieuwe voorwaarden.

Hypotheek en scheidingsregeling

Als een van de partners in een andere woning gaat wonen, is de voormalige gezamenlijke woning voor de vertrekkende partner geen hoofdverblijf meer. In dat geval komt de vertrekkende partner niet langer in aanmerking meer voor hypotheekrenteaftrek. De Belastingdienst heeft daarvoor een speciale scheidingsregeling. Gedurende een periode van twee jaar kun je je financiële zaken aanpassen aan de nieuwe situatie. Zo kan het huis op een later tijdstip worden verkocht of door de achterblijvende ex-partner geheel worden overgenomen. Na deze twee jaar wordt de woning gerekend tot box 3. Je hebt dan geen renteaftrek meer en je krijgt een fictieve overwaarde van je eigen deel van de woning. Bij aankoop van een nieuwe eigen woning moet je daar rekening mee houden.

Hypotheek bij scheiding en advies.

Het regelen van de hypotheek op het huis bij scheiding is lastig. Het is verstandig om je daarover goed te informeren. De aflossingsverplichtingen blijven gewoon doorlopen. Als je de hypotheek even niet betaalt, dan loop je kans dat er een BKR-registratie komt. Het zal dan niet meer lukken om de komende vijf jaar een nieuwe hypotheek te krijgen.

 

Neem nu contact op voor meer info