Notaris

De notaris legt niet alleen afspraken vast, als mediator weet hij ook welke afspraken belangrijk zijn om vast te leggen Hierdoor krijgen ex-partners een solide basis voor een nieuwe, zelfstandige toekomst. Afspraken tussen ex-partners worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant.

U moet daarbij denken aan de volgende onderwerpen:

  • de kinder- en partneralimentatie;
  • de verdeling van de gezamenlijke bezittingen, zoals de inboedel, bankrekeningen en het huis;
  • de overname van schulden, zoals persoonlijke leningen en de hypotheekschuld;
  • de verdeling van de opgebouwde pensioenen.

Het convenant heeft een zogeheten ‘executoriale titel’. Mocht een ex-partner zich bijvoorbeeld niet houden aan de betaling van alimentatie, dan hoeft u niet eerst naar de rechter. U kunt met het convenant rechtstreeks naar een deurwaarder om de nakoming van de afspraken af te dwingen.

Als u afspreekt dat een van u na de scheiding in de woning blijft wonen, dan regelt de notaris ook daarvoor de akte van verdeling. Hierdoor wordt de degene die blijft wonen in de woning ook eigenaar van de hele woning. Als hiervoor een nieuwe hypotheek nodig is, wordt dit ook door de notaris voor u geregeld.

Bij een scheiding is de wijziging van het testament vaak nodig. Zonder wijziging van het testament kan het vermogen van de ex-partner na het overlijden via de kinderen bij de andere ex-partner terecht komen. Meestal is dat niet de bedoeling.

Brochures

Scheiden van A tot Z heeft een serie brochures beschikbaar met meer achtergrondinformatie. Deze kunt u downloaden als PDF bestand.

Lees meer »

Interessante links

Buiten de informatie op deze website heeft Scheiden van A tot Z een aantal interessante links voor u op een rij gezet.

Lees meer »

Contact

0522 820 280
info@scheidenvanatotz.nl »

Bezoekadressen

Meppel, Blankenstein 121-123

Zuidwolde, Meppelerweg 6