Gescheiden en dan?

Gescheiden en dan?

Gescheiden en dan? Deze vraag komt vaak op nadat de scheidingsprocedure is afgerond. Gescheiden en nu? De verdeling is geregeld en je hebt beiden een eigen plek gevonden. Hoe pak je de draad weer op?

Tips na scheiding:

 1. Zoek de balans tussen binnen blijven en naar buiten gaan.
  Begin bij het begin: je verdriet, boosheid, frustraties en andere emoties. Mensen hebben de neiging om in emotioneel heftige tijden extreem gedrag te vertonen: de een trekt zich terug en wentelt zich in zijn ellende, de ander gaat de boer op en probeert te vergeten. Erop uit gaan is goed, vluchtgedrag niet. Zit je echt in de put, geef jezelf dan de tijd om te ‘rouwen’. Pas wel op voor zelfmedelijden, verdrink niet in je tranen. Zodra je een klein beetje energie voelt: hup, ga de hort op! En: deel je verdriet niet met de kinderen. Het is belastend voor ze en kan ze in een loyaliteitsconflict brengen.
 1. Zorg goed voor jezelf
  Je maakt een moeilijke tijd door, dus wees extra lief voor jezelf. Doe dingen waarvan je je lekker gaat voelen, zoals sporten, een cursus volgen of bezoek een leuke plek. Regel een vaste oppas. Dat klinkt als een open deur, maar je moest eens weten hoeveel ouders uit schuldgevoel boven op de kinderen zitten. Je bent echt geen slechte ouder als je een of twee avonden gaat sporten.
 1. Richt je leven opnieuw in
  Bij een scheiding leg je als vanzelf de focus op alles wat je verloren hebt, maar er valt ook winst te behalen. Je hebt nu de kans om de dingen op te pakken waar je niet aan toekwam door de relatie(problemen). Gescheiden en dan? Begin met de financiën; zet aan het eind van de maand al je geldzaken op een rij, houd een kasboek bij. Op die manier krijg je weer wat grip op de dingen. Zo kun je het ook op andere levensgebieden aanpakken. Hoe tevreden ben je met je werk, vriendenkring, hobby’s, sport, uiterlijk? Dit helpt je ook bij het helingsproces; je leert zien dat een scheiding niet alleen problemen maar ook veel nieuwe kansen biedt.
 1. Betrek de kinderen bij het huishouden
  Alleen een huishouden runnen, slurpt energie en er is niks op tegen om de kinderen mee te laten helpen. Het is gezonder voor een kind om de hond uit te laten en de afwas te doen, dan een constant gestreste vader of moeder om zich heen. Sterker nog, kinderen vinden het fijn om te helpen. Vraag welk klusje ze willen doen en leg uit waarom dat nodig is.
 1. Neem verantwoordelijkheid voor de band met je ex en zijn ouders
  Ook al ben je niet meer met je ex, je blijft wel samen ouder. Gun je kinderen een goede band met hun andere ouder. Zet je beste beentje voor om de band goed te houden (of krijgen), blijf positief. Daar heb je straks ook zelf voordeel van.
 1. Zoek nieuwe mensen op (vooral andere singles!)
  35-plussers doen vaak een beetje krampachtig over nieuwe contacten. Het idee dat ze niet genoeg vrienden hebben, voelt een beetje als falen. Maar je vriendenkring is door de scheiding misschien wel gehalveerd. Neem een voorbeeld aan jongeren. Als ze naar een andere stad verhuizen, sluiten ze zich vaak aan bij een vereniging, gaan naar de kroeg. Er zijn tegenwoordig veel organisaties die leuke dingen organiseren voor single parents. Diners, feesten, complete vakanties. Als je dat wat geforceerd vind, bedenk dan dat je het jezelf juist veel makkelijker maakt door met andere alleenstaanden om te gaan. Gelukkig getrouwde stellen maken je nu niet vrolijker.
 1. Zin in een nieuwe liefde? Doen!
  De beste remedie tegen een gebroken hart is een nieuwe verliefdheid. Echt niet iedereen hoeft eerst door een verwerkingsperiode heen. Zolang je niet aan het vluchten bent voor je gevoel, is er niks aan de hand (En je weet zelf heel goed of je dat doet!). Eén ding: houd de kinderen voorlopig buiten je romantische escapades. Haal je nieuwe vlam niet meteen in huis, maar wees er wel open over. Stiekem gedrag voelt heel naar en leidt tot onzekerheid; openheid geeft vertrouwen.

(Bron: liselottevisser.nl)