Naast de verdeling van het huis moeten ook de spullen in huis verdeeld worden. Dit heet de inboedel verdeling.
Als je in in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan ben je beide eigenaar van alle spullen. Bij huwelijksvoorwaarden staat vaak in de huwelijksvoorwaarden een bepaling over welke spullen wel en welke niet gemeenschappelijk zijn. Als uitgangspunt wordt er een overzicht gemaakt van alle inboedel goederen. Het liefst maak je dit overzicht gezamenlijk, zodat je zekler weet dat alles erop staat.
Sommige goederen zijn niet gemeenschappelijk eigendom. denk bijvoorbeeld aan eigen sieraden, en kleding. Ook vallen ontvangen erfenissen en schenkingen vaak buiten de gemeenschap van goederen. het is belangrijk om dit goed uit te zoeken. Goederen die privé zijn, hoeven immers niet verdeeld te worden.
De hoofdregel is dat de goederen verdeeld worden tegen de waarde die ze op dat moment hebben. Bij veel gebruiksgoederen is dat lastig te bepalen. Het gaat niet om de verzekeringswaarde of de aankoopwaarde. Soms wordt een taxateur ingeschakeld om een waarde overzicht te maken van de inboedel.
Voor de kinderen is het fijn als ze hun vertrouwde spullen bij zich kunnen houden. Als kinderen bij elk van de ouders een eigen kamer krijgen, dan overlegge de ouders met hun kinderen welke spullen meegaan naar elk van de ouders.
Tweet