Zelf scheiding regelen

Zelf scheiding regelen klinkt aantrekkelijk. Ongeveer 40% van alle huwelijken eindigt op dit moment in een scheiding. Als je wilt scheiden zonder advocaat of mediator kan dat gemakkelijk. Doe-het-zelf scheiden, gratis scheiden, goedkoop scheiden, snel scheiden… Steeds vaker kiezen mensen voor een scheiding die online voor lage kosten wordt aangeboden. Uiteindelijk komen velen van een koude kermis thuis en blijkt goedkoop juist duurkoop te zijn.

Zelf scheiding regelen.

Al het papierwerk moet jezelf regelen. Het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan stel je ook zelf op aan de hand van modelteksten. De advocaat doet een marginale check van alle gegevens en regelt daarna de formele afwikkeling van de scheiding. De rechter toets de inhoud van de scheiding niet. Je loopt zo grote risico’s dat niet alle juridische en fiscale gevolgen besproken en geregeld zijn. Dit leidt vaak tot conflichten achteraf.

Vanwege een gebrek aan juridische kennis worden er snel fouten gemaakt door ex-partners die zelf de scheiding willen regelen. Zij krijgen geen deskundig advies bij alle afwegingen die gemaakt moeten worden in de scheidingsprocedure.

Veel van de internetscheidingen belanden alsnog bij een advocaat en zo worden er vaak dubbele kosten gemaakt.

Zelf scheiding regelen. Niet doen!

Natuurlijk kun je zelf thuis, met behulp van online tools, veel voorbereidingen treffen. Maar daarna zijn gesprekken met een professional en een check van een goede expert erg belangrijk. Zonder deskundig advies, heb je grote kans op verkeerde afspraken.