Woning bij scheiding

Wat gebeurt er met jullie woning bij scheiding? Jullie woning is een belangrijk onderdeel van je bestaan. Je woont er niet alleen, maar je hebt er ook herinneringen. Het is een deel van je leven. Tegelijkertijd is een koophuis ook gewoon een zaak die geld waard is. En de waarde ervan moet dus verdeeld worden als je gaat scheiden.

Woning bij scheiding en de verdeling

Het verdelen van de waarde van jullie koophuis kan een ingewikkelde klus zijn. Schakel een echtscheidingsspecialist in als dit zelf niet lukt en jullie toch uit elkaar willen.

Waarde van het koophuis

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan is het verdelen van de waarde eenvoudig: ieder krijgt de helft. Bij de verdeling van een koophuis is er meestal sprake van een overwaarde of onderwaarde. Bij overwaarde zul je de winst met elkaar moeten delen. Is er sprake van onderwaarde, dan moet de schuld worden verdeeld.

Bij een huwelijk op huwelijkse voorwaarden heb je samen in de voorwaarden bepaald welk bezit wel of niet gemeenschappelijk is. Stel dat de woning van jou is, dan heb je ook recht op de overwaarde die is ontstaan door een gunstige marktontwikkeling. Is de waardestijging te danken aan gezamenlijke investeringen, dan moet die overwaarde verdeeld worden. Deze waardestijging valt dan namelijk onder het vermogen, dat jullie tijdens het huwelijk samen hebben opgebouwd. Dat vermogen moet bij een scheiding verdeeld worden.

Je verlaat de woning bij scheiding

Verlaat je de eigen woning? Dan heb je vaak u nog 2 jaar recht op (hypotheek)renteaftrek voor de woning waar je niet langer woont. Ook kan het zijn dat je de betaalde rente en het bedrag van het eigenwoningforfait kunt opgeven als partneralimentatie.

Koop je direct na het verlaten van de woning een andere eigen woning? Dan kun je gedurende maximaal 2 jaar voor beide woningen de rente aftrekken. De hoogte van de (hypotheek)renteaftrek is afhankelijk van jouw aandeel in het eigendom van de woning en in de eigenwoningschuld.

Je blijft in de woning bij scheiding

Blijf je in de eigen woning wonen? Dan hangt het van je situatie af of je betaalde (hypotheek)rente kunt aftrekken. Misschien moet je het door de (ex-)partner betaalde rente of een deel van het bedrag van het eigenwoningforfait als ontvangen partneralimentatie opgeven.