Kinderen en scheiden

Kinderen en scheiden vormt het middelpunt van onze scheidingsbegeleiding. Na het besluit tot echtscheiding, moeten de ouders dit aan hun kinderen vertellen.  Uit diverse onderzoek is gebleken dat het verstandig is om het samen aan de kinderen te vertellen. De beide ouders kunnen dan ook direct inspelen op de reacties van de kinderen. Ook in de situatie als niet een van de ouders voor de scheiding heeft gekozen, is het voor de kinderen belangrijk dat ze niet het gevoel hebben “partij te moeten kiezen”.

Kinderen en scheiden. Wat vertel je ze?

In hoofdlijnen vertel je de kinderen drie dingen:

  • jullie zijn niet meer verliefd op elkaar.Gebruik liever de term “verliefd” dan ” houden van”. Houden van ervaren kinderen nog steeds als eeuwigdurend. Het is niet de bedoeling dat ze gaan denken dat het houden van tussen een ouder en een kind ook over kan gaan.
  • vertel de kinderen dat er in jullie rol als ouders niets zal veranderen. Papa blijft altijd papa en mama altijd mama. Die rol staat vast en blijft onveranderd. Jullie blijven altijd van ze houden.
  • geef aan dat jullie besluit vast staat. Dit is vaak erg moeilijk om te vertellen. Kinderen hebben echter behoefte aan zekerheid, ongeacht de inhoud van de boodschap. Als deze boodschap niet duidelijk gezegd wordt, kunnen kinderen in iedere vriendelijk gebaar van de ouders onderling weer een strohalm zien. Hiermee wordt vals hoop gewekt. Dat kan nooit de bedoeling zijn.