’Alimentatie moet voor andere schulden gaan’

Kinderalimentatie moet voortaan eerst worden betaald, voordat schuldeisers aan bod komen. Dat schrijven VVD en PvdA in een initiatiefwetsvoorstel over alimentatie, dat uiterlijk in oktober zal worden ingediend. ’Doen we dit niet, dan is het kind de dupe’, aldus VVD-Kamerlid Ard van der Steur op 8 september jl.

’Nu heeft alimentatie in het geval van schulden dezelfde plek als een leverancier van een televisietoestel’, stelt de VVD’er. Alleen schuldeisers zoals de Belastingdienst en de bank – bijvoorbeeld in het geval van een hypotheek – gaan nu voor bij het aflossen van schulden. Daardoor moet een ouder soms lang wachten op geld van de ex-partner, stelt Van der Steur vast.

VVD en PvdA werken samen al langer aan een wet om de alimentatieregels simpeler en eerlijker te maken. Zo moet er de mogelijkheid komen om met een rekenhulp op internet makkelijk vast te stellen hoeveel een ouder moet bijdragen. Dat kan volgens Van der Steur een hoop geruzie voorkomen.
Daarnaast is het nu zo dat de kinderalimentatie onafhankelijk is van hoeveel iemand voor de kinderen zorgt. ’Als je bijvoorbeeld co-ouderschap hebt, betaal je toch het volle pond. Dat lossen wij op’, aldus Van der Steur, die verwacht dat een ruime Kamermeerderheid de plannen zal steunen: ’Als de VVD en de PvdA samenwerken, dan staan er al twee uitersten achter.

(Bron: www.anp.nl)

NIEUWS